Malawi wordt ook wel `the warm heart of Africa’ genoemd. De mensen zijn er opvallend vriendelijk en staan open voor bezoekers. Het land is bijna drie keer zo groot als Nederland en is gelegen in Zuid-Oost Afrika. Er heerst een tropisch klimaat wat zich uit in de jaarlijkse regenseizoenen tussen november en april. Het land kenmerkt zich verder door het Malawimeer, dat een vijfde deel van het land in beslag neemt, en enkele nationale parken. Inwoners van Malawi leven in het noorden van bosplantages en in het zuiden van koffie- en theeplantages. Het ontbreekt Malawi aan natuurlijke grondstoffen en door het zeer lage opleidingsniveau van de inwoners, is de economie er uiterst beperkt ontwikkeld. Malawi staat bekend als een van de armste landen ter wereld. De meeste gezinnen hebben geen directe toegang tot stromend water of elektriciteit. Het land heeft te kampen met problemen als ondervoeding, ziekte en overstromingen, die gevolgd worden door periodes van droogte. Hierdoor is er regelmatig ernstige hongersnood. Met een gemiddelde levensverwachting van 55 jaar raken te veel kinderen hun ouders kwijt. Meisjes trouwen er jong en krijgen vroeg kinderen.
|
The warm heart of Afrika
|
De bevolking van Malawi bestaat voor 87% uit kinderen en jongeren tot 24 jaar. Veel kinderen starten op de basisschool, maar het onderwijssysteem kan de grote instroom niet aan. De kwaliteit van het basisonderwijs is erbarmelijk. Meer dan de helft van de kinderen komt niet verder dan groep 5. Hoewel het basisonderwijs in Malawi door de overheid gratis gemaakt is voor alle kinderen, moeten uniform en schoolmaterialen wel zelf gefinancieerd worden. Dit is voor veel gezinnen een reden om hun kinderen niet naar school te sturen. Verder spelen problemen binnen het gezin, werkverplichtingen en vroege zwangerschap onder de meisjes een rol in het voortijdig verlaten van school. Onderwijs staat niet op de eerste plek, zowel in de gezinnen als bij de Malawiaanse overheid. Er is een tekort aan goed geschoolde leraren. Klassen zijn er overvol en kunnen variëren van 84 tot maar liefst 200 leerlingen. Gebouwen zijn in slechte staat. In de meeste gevallen is er geen meubilair en zijn er geen schoolboeken. Sanitaire voorzieningen zijn primitief en zeker voor meisjes een bron voor infecties.
Alleen de beste leerlingen krijgen een plek op de middelbare school. Maar met een gemiddeld jaarinkomen van zo'n 200 euro, kan het schoolgeld door bijna niemand betaald worden. Daarbij komt nog dat veel kinderen geen vervoer hebben en thuis hard nodig zijn om op het land te werken. Dat geldt zeker voor meisjes. Slechts een klein deel slaagt er in om de middelbare school af te ronden!! Een beroepsopleiding op universitair niveau, is maar weinig Malawiaanse jongeren gegeven. Gelukkig stijgen deze cijfers nog steeds door de inzet van vele organisaties voor onderwijsontwikkeling uit de hele wereld. |
'Meer dan de helft van de kinderen komt niet verder dan groep 5' |